Labels

Monday, September 28, 2015

hebben jullie vannacht de Super Bloed Maan gezien??

Hier slaap je niet doorheen: de super-bloedmaan
Emiel Poelert 

25-9-15 - 13:20 © Getty.
Stuur je foto in Zondagnacht is in heel Nederland een bijzonder natuurverschijnsel zichtbaar dat de naam 'superbloedmaan' draagt. Het klinkt even angstaanjagend als intrigerend. Dat schreeuwt dus om tekst en uitleg.

De superbloedmaan, wat is dat?


Het is een combinatie van twee natuurverschijnselen: de 'bloedmaan' en de 'supermaan'. Men spreekt van een bloedmaan als er een totale maansverduistering plaatsvindt. De maan kleurt dan rood doordat zonlicht door de dampkring wordt afgebogen en op de maan valt. De andere term, supermaan, gebruiken we wanneer de maan extra dicht bij de aarde staat. Dat gebeurt vrijwel elke maand maar is in Nederland maar zo'n drie keer per jaar zichtbaar. Als de twee natuurverschijnselen op hetzelfde moment plaatsvinden, heet dat een superbloedmaan.

Is het verschijnsel bijzonder?

Dat kan je wel zeggen, ja. De laatste keer dat de bloedmaan en de supermaan samen in Nederland te zien waren, was in 1982. Een 'gewone' maansverduistering is al vrij bijzonder. De eerstvolgende is in 2019.

Hoe laat kan ik de superbloedmaan zondagnacht zien?

Als je er vanaf het begin bij wilt zijn, zul je de nacht moeten doorhalen. Om 2:11 begint de gedeeltelijke verduistering namelijk al. De linkerhelft van de maan wordt geleidelijk minder fel en uiteindelijk grotendeels verduisterd. Tussen 4:11 uur en 5:24 uur kleurt de maan rood, met het hoogtepunt rond 4:47 uur. De maansverduistering eindigt om 7:24 uur. Dan komt de zon ook bijna op. In heel het land is de maansverduistering zichtbaar. Tenminste, als het weer een beetje mee zit. Vooralsnog is de weersverwachting gunstig. Hoewel mist of laaghangende bewolking niet wordt uitgesloten, is kans op heldere condities groot.

Is het schadelijk om in de superbloedmaan te kijken?

Nee, hoor. In tegenstelling tot bij een zonsverduistering kan het geen kwaad om zonder zonnebril naar het verschijnsel te kijken. Wel zal de maan vlak voor de verduistering tot liefst 30 procent helderder zijn dan normaal. Dat levert echter geen gevaar op.

Dus de naam 'superbloedmaan' klinkt angstaanjagend maar is slechts een ongevaarlijk fenomeen?

Zo zien wij, nuchtere Nederlanders, dat misschien wel maar er waren bevolkingsgroepen die de superbloedmaan zagen als een onheilspellend teken van boven. Zo geloofden de Chinezen tijdens de Zhou-dynastie (1046-256 v.Chr.) dat een maansverduistering hongersnood en epidemieën aankondigde. De maan zou worden aangevallen door draken of wilde dieren, en de Chinezen luidden klokken om die te verjagen. De Inca's dachten dat de maan bloedrood werd wanneer een jaguar zijn tanden erin zette. Ook moderne onheilsprofeten zien deze eclips als slecht voorteken. Wees dus gewaarschuwd.

Lig jij zondagnacht klaar met je camera om het zeldzame natuurverschijnsel vast te leggen? Stuur je foto in en wie weet verschijnt hij maandag op deze website!No comments:

Post a Comment

Stop alle militaire en oorlogshandelingen

Stop alle militaire en oorlogshandelingen
Teken deze petitie a.u.b.

Galactic Family and Keshe

invocationAN INVOCATION

14:02:2014 - 09:00H BRISBANE, AUSTRALIA

AMESTERDAM - 24:00H on 13:02:2014

http://24timezones.com/

gtc

Telepathy Event - First Contact with ETs - Live!


descde
Berlin
Sunday, 7:00 a.m.
descuk
London
Sunday, 6:00 a.m.
desces
Madrid
Sunday, 7:00 a.m.
descru
Moskau
Sunday, 10:00 a.m.
descfr
Paris
Sunday, 7:00 a.m.
descse
Stockholm
Sunday, 7:00 a.m.
descat
Wien
Sunday, 7:00 a.m.
descusdv
Denver
Saturday, 11:00 p.m.
descusla
Los Angeles
Saturday, 10:00 p.m.
descusmp
Memphis (TS)
Sunday, 12:00 a.m.
descusny
New York
Sunday, 1:00 a.m.
descussf
San Francisco
Saturday, 10:00 p.m.
descbr
Rio de Janeiro
Sunday, 3:00 a.m.
descca
Vancouver
Saturday, 10:00 p.m.
desctr
Istanbul
Sunday, 8:00 a.m.
descza
Kapstadt
Sunday, 8:00 a.m.
descid
Jakarta
Sunday, 1:00 p.m.
desccn
Shanghai
Sunday, 2:00 p.m.
descau
Sydney
Sunday, 5:00 p.m.
descil
Tel Aviv
Sunday, 8:00 a.m.
descjp
Tokyo
Sunday, 3:00 p.m.

descTelepathy Live Event - Begin

The transmission of the event will start automatically - Please reload this page as may be necessary!

http://www.the-starpeople.net/liveus.html